Őszi bringás Kis-Balaton kerülés – bivalyrezervátum látogatással

Egy könnyed őszi kerékpározásra invitálunk mindenkit. A Kis-Balaton természeti szépségekben gazdag tája a Tüskevár című regényből is ismerős lehet, a Kányavári sziget, a Kápolnapusztai bivalyrezervátum és sok más érdekes látnivaló akad utunkba, amit átlagos kondícióval is teljesíteni lehet. Ha szívesen eltöltenél egy kellemes napot, ahol nem a rohanáson, hanem a nézelődésen lesz a hangsúly várunk szeretettel!

20140712_100720 20140712_140545

“A Kis-Balaton a Balatontól délnyugatra fekvő, természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, amelynek jelentős része védettséget élvez.
A terület a Zala folyó torkolatvidéke, amely mindig mocsaras, jelentősen ingadozó vízszintjéről nevezetes vidék volt. Valaha a Balaton nyílt vizű öble volt, amely az idők során hordalékkal feltöltődött, és lápos sás- és nádtengerré vált. Szigorúan őrzött természetvédelmi terület, különösen gazdag a madárvilága. A Kányavári-szigeten kialakított Búbos vöcsök tanösvény kísérő nélkül, szabadon látogatható.
A Kis-Balaton az 1920-as évek óta szigorúan őrzött természetvédelmi terület, és a Keszthelyi-hegységgel együtt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A Kis-Balaton fokozottan védett területeire csak előzetes engedéllyel és kísérővel szabad bemenni. A Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság a Kis-Balaton területén a természeti értékek megismerésére szakavatott vezetővel csónaktúrát, lessátrakból természetfotózást, madármegfigyelő túrát tart.

A táj szépségeit, miliőjét Fekete István ismertette és szerettette meg Tüskevár című regényével. Az írónak állított emléket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága azzal, hogy egykori kedvenc tartózkodási helyén, a Diás-szigeten a nemzeti parkok napján felavatták a Fekete István-emlékhelyet (megközelíthető Fenékpuszta felől, a gátrendszeren keresztül). A kutatóház mellett felépítették a halászok egykori nádkunyhóját, és stílszerűen Matula-kunyhónak nevezték el. Érdekessége, hogy a Tüskevár leírásai és egy 1950-ből származó fénykép alapján építették meg, pontosan úgy, ahogyan azt Fekete István, a híres ifjúsági regényében lefestette.” (Összállította: Benedeczki Tamás-2014, forrás: www.kisbalaton.hu, Wikipédia)

 

A túra időpontja: 2018. október 14.

Tervezet útvonal (42 km):  Zalavár Vársziget (Kis Balaton Ház) –  Zalaszabar – Nagyráda – Garabonc – Zalakaros – Zalakomár – Kápolnapuszta Bivalyrezervátum – Balatonmagyaród – Kányavár – Zalavár Vársziget

(A fenti programtervezetet az időjárástól és a csapat erőnlététől függően a túravezetők saját belátásuk szerint módosíthatják!)

Utazás: Egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

Részvételi költség: 2000 Ft/fő (14 éves kor alatt 50% kedvezmény)

Egyéb költségek: Kerékpár bérlés díja 3000 Ft/nap, Kis-Balaton ház belépő díja 750 Ft, Bivalyrezervátum belépő díja 700 Ft

Találkozó: 8:45 órakor Zalavár-Vársziget, Kis-Balaton ház

Túravezetők: Benedeczki Éva & Tamás

Minimum Létszám: 5 fő

Jelentkezés

OLYMPUS DIGITAL CAMERA IMG_9236

20140712_123554 IMG_9292 20140712_165446