Őszi kaland Erdélyben – Kalotaszentkirály és környezete

“Pompás magyarok, templomból jövet,
Mentek át a Kalota folyón
S a hidat fényben majdnem fölemelte
Az ölelő, júniusi nap…” (Ady Endre: A Kalota partján-részlet)

“A Vlegyásza- (Vigyázó-hegység (románul: Masivul Vlădeasa) az Erdélyi-középhegységben található Bihar-hegység északi része. Egykori elnevezése a Kalota-havas. Kalota-hegységnek nevezte már Lázár deák, Bakócz Tamás esztergomi érsek titkára is, Magyarország egyik legrégibb, általa 1528-ban rajzolt térképén és ezt az elnevezést használták az 1600-as és 1700-as évek térképei is. Önálló masszívum és több leírás különálló hegységként tárgyalja. Itt található a Bihar-hegység második legmagasabb csúcsa, az 1836 m-es Vigyázó- (vagy Vlegyásza) csúcs.

A hegységet az őt körülvevő folyókkal határolják el. A Sebes-Körös északon, a Hideg-Szamos és Meleg-Szamos által képezett Kis-Szamos keleten, az Aranyos délen, míg a Fekete-Körös nyugaton határolja a területet. A Dregán (Drăgan) vizét körül ölelő Vigyázó-tömb félkör, illetve patkó alakú ívét magas, de lapos hegyhátak jellemzik. A keleti gerincét messziről felismerhetjük, már a Kolozsvár környéki erdős, magas domboldalakról látszanak, de különösen jól látható a Bánffyhunyadnál kezdődő Kalotaszegi-medencéből és a Körös völgyéből. A Vigyázó törpefenyőkkel tarkított csúcsa, a hosszú gerincen alig azonosítható. Közvetlenül a csúcs alatt fekszik a Vlegyásza-menedékház 1430 m-en, délről a festői Fehér-kövek mészkőképződményehatárolja, vakító fehér szikláival és 1557 m-es csúcsával.

A hegység nyugati szárnyát a Jád és a Fekete-Körös zárja le. A kanyargós Jád völgye vetekszik a Dregán völgyével. A változatos tájon található a Lesi-vízgyűjtő a menedékházzal. A mészkősziklás szorosokat szebbnél szebb vízesések tarkítják, amelyeknek igazi gyöngyszeme a Jadolina.” (forrás: Wikipédia)

Időpont: 2018. október 20 – október 23

Az esemény hossza: 4 nap / 3 éj

Túravezetők: Benedeczki Éva, Benedeczki Tamás

Minimális létszám: 5 fő

Információ: +3630/294-7256

Jelentkezés

Kiinduló pont: Kalotaszentkirály, Erdély

Részvételi díj: 17.500Ft/fő  (14 éves kor alatt 50% kedvezmény)
 Az ár nem tartalmazza az utazás, szállás, ellátás, illetve az esetleges múzeumi belépők díját, valamint a túravezetők utazási költségét!

Teljes várható összköltség: ~50.000Ft/fő

Részletes program:

1. nap: ~ kiutazás Erdélybe – Sebesvár várrom, Sebesvár vizimalom- Kalotaszentkirály szállás elfoglalása, városnézés


2. nap: Havasrogoz autókkal- Vlegyásza Menedékház (1430m) – Nagy-Kalota (1836m) – Havasrogoz

Táv:  a) Vlegyásza Menedékházig: 16km, 6-7 óra, szintkülönbség felfelé: 650 m, lefelé 650 m

b) Nagy-Kalota csúcsig: 21km, 8-9óra, szintkülönbség felfelé: 1000 m, lefelé 1000 m

A csúcs elérése csak megfelelő időjárási körülmények között lehetséges!

3. nap: Havasrekettye autókkal – Székelyjó vízesés – Fehér Sziklák – Havasrekettye – (Bánffyhunyad református templom) 

Táv: 12km , 5-6 óra, szintkülönbségek felfelé/lefelé: 300m

4. nap: Magyarvalkó református erődtemplom, Magyargyerőmonostor református templom, Körösfő városnézés, vásárlás (- Nádasi Varjúvár) – utazás haza

Opcionális programok: Jósikafalvi víztározó megtekintése, Túra a Tolvaj kőre

A programot a túravezetők az időjárási körülményektől, illetve a csapat erőnlétének függvényében saját belátásuk szerint módosíthatják! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

 

Jelentkezés