Pünkösdi hosszú hétvége a Pádison – Czárán Gyula nyomdokain Erdély vadregényes tájain

Ha még nincs programod a pünkösdi hosszú hétvégére, mi ajánlunk egyet! Hallottál már a Pádis- fennsík szépségeiről és szívesen bejárnád Te magad is egy lelkes csapat tagjaként? Esetleg kipróbálnád magad kicsit nehezebb, láncokkal biztosított erdei ösvényeken? Tarts velünk és fedezzük fel együtt a karsztforrásokban, szurdokvölgyekben és barlangokban gazdag csodálatos vadregényes tájat! Már sok éve járjuk a környéket de a mai napig a szívünk egyik csücske a táj, és az egyik top kedvenc túránk ez a Pádis-ra vezető:-)

DSC_0643 

“A magyar hegyvidéki feltáró turizmus egyik legértékesebb tagja Czárán Gyula (1847-1906), aki szinte egész életét az Erdélyi-szigethegység népszerűsítésére szentelte. A mai Magyarország természetjáró társadalmának vezéregyénisége, akit kortársai “Galbena fejedelme”, majd az őt követő generáció a “bihari turistaság apostola” névvel illetett. Az Arad megyei birtokos élete javát és tekintélyes jövedelmét ennek a hegység felfedezésére áldozta. A saját költségén létrehozott turistaút hálózat nagy része addig alig járt, ismeretlen vadonokba vezette az érdeklődőket. A felszínen számos turistaút jelzése és létesítése kötődik a nevéhez, azonban nem csak a felszín látványosságai, hanem a barlangok mélységeinek felkutatása is vonzották. Ezen a vidéken a földalatti (és föld feletti) látnivalók, cseppkő-formák többségének ő a keresztapja. A legtöbb elnevezést a görög-római és a zsidó-keresztény mitológiából merítette. Munkája során hegyi ösvényeket vágott a vadonba, sziklákba, erdőkbe és oszlopokkal, táblákkal jelezte őket. Létrákat és kábeleket szerelt a nehezen megközelíthető részekre, barlangok bejárataihoz, barlangon belüli átjárókhoz. Egyik nagy munkája a Galbina völgy “kiépítése” volt. Nem csak az utak kivitelezésére volt gondja, hanem azok ismertetésére is. Fő műve a “Kalauz biharfüredi kirándulásokra”, mely ma már turistatörténeti ritkaság. A “Bihar grófja” által kiépített és ismertetett körutak összhossza 664 km. Munkássága nyomán olyan helyszínekre juthatunk el, amelyek a mesterséges kiépítés nélkül ma sem lennének járhatóak.

A magyar-román határtól mindössze 100 km-re, a hegység közepén található a Pádis-karsztfennsík, mint a Közép-Európa leglátványosabb karsztegyüttese. Az 1225 m magasságban fekvő Pádis magába foglalja a Pádis fennsík és a Csodavár által behatárolt medencét 36 km² alapterületen, beleértve a Galbina szorost és a Flóra rétet és a Szamos-bazár vidékét. A turisták még a Pádis vidékhez sorolják a Boga völgyét is. A Pádis-Csodavár zárt medencéje olyan terület, ahol a víznek nincs lefolyási lehetősége, 8 kisebb, zárt medencéből áll, amelyek között a víz csak a föld alatt, a sziklákban váj magának utat. A maroknyi területen annyi természeti csoda található, mint talán sehol az egész Földön. A jellegzetes karsztvidéken sziklaszorosok, víznyelők, barlangok, exo-karszt és eróziós jelenségek, búvópatakok, források, szurdokvölgyek, vízesések, dolinák, aknabarlangok, vízgyűjtőtavak, völgyzárógátak, jégbarlangok, hosszú vízifolyosók váltogatják egymást máshol nem látott sokféleségben.” (Összeállította: Benedeczki Tamás-2014)

Bővebb információ:

http://erdelyiszigethegyseg.lap.hu/

http://padis.hu/

 

Időpont: 2019.06.08-6.11

Program tervezet:

1. nap : Érkezés Erdélybe – Pádis – Elveszett világ körútja – Hamlet barlang – Ponor rét – Pádis

Teljes táv: 12 km, menetidő kb. 4-5 óra, szintemelkedés ~400 m

2. nap : Reggeli után autóval elmegyünk a Glavoi- rétig, ahol autóinkat letesszük. Innen indul a napi túránk az alábbi útvonalon:

Glavoi – Csodavár (helyenként láncokkal biztosított útvonal!)- Galbina szirt – Eszkimó jégbarlang- Glavoi

Teljes táv: kb. 5-6 óra, szintemelkedés ~500m, teljes körút ~8 km

3. nap : Pádis – Kék Magura (1640m) – Varasó rét – (Aragyásza barlang) – Pádis

Teljes táv: 10 km, kb. 5-6 óra, szintemelkedés 400 m

4. nap : Autóinkat letesszük a Varasó réten – Boga kövek – Boga barlang – Varasó rét – utazás haza

Teljes táv: szintemelkedés 200 m, 5 km, kb. 2-3 óra

Opcionális programok :

  • vezetett túraként meglátogathatjuk a Nagy-Medve Barlangot Kiskóh-n
  • éjszakai túra a Mócok templomához
  • Teljes Galbina körút (csak a nagyon keményeknek…:-))

A fenti programtervezetet az időjárástól és a csapat erőnlététől függően a túravezetők saját belátásuk szerint módosíthatják!

Már sok éve járjuk a környéket, szóval hozzátenni a távokhoz mindig tudunk! 🙂

Részvételi díj: 17.500 Ft/fő (14 év alatt 50% kedvezmény!),

Az ár tartalmazza: A túravezetést, a szervezést, a szállás ügyintézését és szükség esetén a telekocsik megszervezését.

Az ár nem tartalmazza:  Az utazás, szállás, ellátás, illetve az esetleges belépők díját, valamint a túravezető utazási költségét (a túravezető csak beül az egyik autóba,  de az ő utazási költségét a résztvevők fizetik)!

(A szálláson félpanziós ellátás igényelhető (~3000Ft/fő/nap), ami erősen ajánlott is, mert a környéken nem igazán van bolt.)

A túra összes költsége: ~50.000Ft/fő

Minimális létszám: 5 fő

Utazás: Egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni!)

Túravezetők: Benedeczki Éva, Benedeczki Tamás

Információ: +3630/294-7256

Jelentkezés