Téli Mecsek – 1 napos gyalogtúra Orfű környékén

Harmadik téli túránk a Mecsekbe vezeti a lelkes túrázót. Március elején az időjárás elég szeszélyes tud lenni, verőfényes napsütéstől, hóviharig már sok mindenben volt részünk. A túraútvonalunk kellemesen járható völgyekben fog haladni, kaptatók persze lesznek, de akár hóban is járhatóak.

 

 

 

 

 

 

Mecsek (horvátul Meček, németül: Metscheck) középhegység a Dél-Dunántúlon, Pécstől északra. Legmagasabb csúcsa a 682 m-es Zengő.

A Mecsek 545 négyzetkilométernyi területéből a voltaképpeni hegyvidék 335 km2. Ásványkincsekben hazai viszonylatban gazdagnak mondható – főleg a mészkő, szén és uránérc készletei jelentősek. Délen a Pécsi-síkság, északkeleten a Völgység, nyugaton a Zselic határolja.

A hegység klímájában mediterrán és kontinentális hatások egyaránt érvényesülnek. Az északi és déli lejtők között jelentős éghajlati különbség alakult ki. Az északi ill. magasabb területeken az éves csapadék mennyisége 800, a többi részen 700 mm. A népfényes órák száma évente 2000–2100, az évi középhőmérséklet 9–11°C.

A hegységben mintegy száz barlang található. A változatos alapkőzeten kialakult mészkőfelszíneket nagyrészt nemkarsztos kőzet borítja; a felszíni mészkő-kibukkanások összterülete csekély. Vannak a Mecsekben szurdokvölgyek, sorba rendeződött, tölcsér alakú, mély víznyelők és – kis számban – igazi karsztforrások. A mecseki barlangok többségének járatai szűkek, aknáik kacskaringósak. Általában víznyelőként indulnak, és 20–30 méter után eltömődnek. Ilyen jellegű víznyelők táplálják az Abaligeti-barlangot csakúgy, mint a vízellátásba befogott orfűi Vízfő-barlangot, a Mánfai-kőlyukat és a Tettye-forrást is. Különlegesek a Babás-szerköveknél a permi vörös homokkőben mállással kialakult üregek. Keletkezése miatt ugyancsak sajátos a miocén mészkőben, szivárgó vizek hatására létrejött Füstös-lik.

Az Abaligeti-barlang, a Mánfai-kőlyuk, a Mészégető-források barlangja, az orfűi Vízfő-barlang és a Spirál-víznyelő mind fokozottan védett. (forrás: Wikipédia)

Időpont: 2018.03.03.

Tervezet túraútvonal (16 km, 600 m szintemelkedés, 6-7 óra):

 Orfű Mecsekháza – Szuadó völgy – Szuadó nyereg – Éger völgy – Jakab hegyi Pálos kolostor rom – Volt Magyarok kunyhója – Körtvélyesi hát – Orfű Mecsekháza

(A fenti programtervezetet az időjárástól és a csapat erőnlététől függően a túravezetők saját belátásuk szerint módosíthatják!)

Utazás: Egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

Részvételi költség: 1000 Ft

Találkozó: 8:45 órakor Orfű, Mecsekháza parkoló

Túravezetők: Benedeczki Éva, Benedeczki Tamás

Utazás: egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

Részvételi díj: 1000 Ft

Minimális létszám: 8 fő

Információ: +3630/294-7256

Jelentkezés