Téli túra a Keszthelyi hegyégben – Kilátók nyomában a Balaton parton

Második téli túránk a Keszthelyi-hegységbe vezeti a lelkes túrázót, ahol az elmúlt években számos kilátót adtak át a nagyközönségnek. Nyáron már jártunk errefelé, most arra gondoltuk megnézzük milyen a kilátás a Balatonra télen a keszthelyi hegyekből.

 

A szűkebb értelemben vett Keszthelyi-hegység túlnyomórészt felsőtriász dolomitból épül fel, mészkő csak kisebb kiterjedésben található. Dolomittömege változatos mikroreliefjével tűnik ki, ahol kipreparált dolomit kőoszlopok és látványos természetes kőzetfeltárások is megtalálhatók. A változatos karsztjelenségeket (barlangok, víznyelők, töbrök) mutató terjedelmes hátakat helyenként vad szurdokvölgyek választják el. A Kovácsi-hegy és a Tátika a Keszthelyi-hegység bazaltvidéke. Tanúhegyek, bazaltplatók, sokszög alakú bazaltoszlopok, 10 m-nél is magasabb falak díszítik a tájat. Ritka jelenségnek számítanak és ezért érdekes látnivalók a Bazaltfolyosó (Kovácsi-hegy) és az álkarsztos jelenségként számon tartott bazalt-dolinák, melyek mélyedéseiben apró tavacskák húzódnak meg… (részletes leírás: www.balaton-felvideki.hu )

 

Időpont: 2018. február 17.

Tervezet túraútvonal (24,5km, 950 m szintemelkedés, 6-7 óra):

 Balatongyörök Szépkilátó – Batsányi kilátó – Büdöskúti pihenő – Pad kő (kilátó) – Berzsenyi kilátó – Festetics kilátó – Kitaibel Pál kilátó – Bél Mátyás kilátó – Balatongyörök Szépkilátó

(A fenti programtervezetet az időjárástól és a csapat erőnlététől függően a túravezetők saját belátásuk szerint módosíthatják!)

Utazás: Egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

Részvételi költség: 1000 Ft

Találkozó: 8:30 órakor Szépkilátó, Balatongyörök (GPS: 46.770375 17.362361 (71-es főút melletti parkoló))

Túravezetők: Benedeczki Éva, Benedeczki Tamás

Utazás: egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

Részvételi díj: 1000 Ft

Minimális létszám: 8 fő

Információ: +3630/294-7256

Jelentkezés