Téli túra a Velencei-hegységben – A Pákozdi ingókövek

Téli túránk a Velencei-hegység rejtelmes világába vezeti a lelkes túrázót. 300 millió éves ösvényeken túrázhatunk, a felszínre bukkanó óriási gránittömbök tövében üldögélve az embert akaratlanul is magával ragadja a hely különleges “szelleme”.  Nem véletlenül emlegetik úgy is a helyet, hogy a “magyar Stonehenge”.
  
 “Budapesttől nem messze, a Velencei-hegységben, Pákozd mellett különös kőalakzatok magasodnak. E furcsa, egymáson egyensúlyozó sziklák “természetellenesen” billegő elhelyezkedésükről kapták nevüket: ingókövek.
 

 

 

Keletkezésükre tudományos és mitikus-misztikus-történelmi magyarázat is létezik, így ki-ki kedvére válogathat, melyiket hiszi inkább. Egy azonban vitathatatlan: az óriási gránitkövek látványa lenyűgözi az arra járót. Az ember hosszú évezredek óta vonzódik a különféle rejtélyes eredetű, furcsa alakú, hatalmas kövekhez. Őseink babonás félelemmel tekintettek rájuk, rituális tisztelettel viseltettek irántuk, és használták oltárkőként, dolmenként, felruházva természetfölötti, isteni erővel. A különös tárgyakban rejlő titkos erők sejtése, fetisizálása a természet erőinek, jelenségeinek megszemélyesítése a természeti népek sajátja – tartja a hagyományos történetírás, mondván, a természet erőinek kiszolgáltatott, attól időnként rettegő ősember-elődeink könnyebben legyőzték félelmeiket, ha elképzelték, megszemélyesítették, istenként tisztelték e jelenségeket…” (forrás: http://www.velencei-to.hu/)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Időpont: 2018. január 13.

Tervezett túraútvonal (20km, 500 m szintemelkedés)

Nadap szintezési ősjegy – Nagy-legelő – Gyapjas zsák – Sukoró – Csöpögő völgy – Barlang kút – Pákozdi ingókövek – Bodza völgy – Angelika forrás – Nadap szintezési ősjegy

(A programot a túravezetők az időjárástól, illetve a csapat erőnlététől függően saját belátásuk szerint módosíthatják!)

Túravezetők: Benedeczki Éva, Benedeczki Tamás

Utazás: egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

Részvételi díj: 1000 Ft

Minimális létszám: 8 fő

Információ: +3630/294-7256

Jelentkezés