Kalandozások a Skót-Felföldön

Misztikus középkori várkastélyok és templomok, titokzatos tavak, a gyönyörű Skót-Felföld, Nagy-Britannia teteje. Lehetne még sorolni, de gyaníthatóan több oldal se lenne elég, hogy Skócia gyönyörű tájairól, nevezetességeiről írjunk, ezt tényleg látni kell. Egy felejthetetlen élmény vár, amennyiben velünk tartasz erre a túránkra, ahol a whiskey kóstolás és valószínűleg az eső sem fog hiányozni. Cserébe rejtelmes, különleges hangulatú ösvényeken és a filmekből már ismerős történelmi helyeken jársz.

      

“Skóciát általában három vidékre osztják. Az első a határvidék vagy másnéven Dél-felföld, szélesen elterülő legelőkkel, enyhén lankás dombokkal. A második a Középső-alföld, Skócia leggazdagabb, de kevésbé látványos tája, ahol a lakosságának négyötöde lakik. Ide tömörül a nehézipar, a bányászat, és itt a legfejlettebb a mezőgazdaság. A harmadik a Skót-felföld, talaja terméketlen, lakossága gyér.  A táj itt különlegesen szép, lápvidékek és vad hegyek, sebes hegyi patakok és csöndes tavak, keskeny öblök, alacsonyan ülő felhők, esők és ködök világa.
Fenn az Orkney-szigeteknél az Atlanti-óceán felől érkező szél korbácsolja folyamatosan a hullámokat, melyek egyfolytában ostromolják a parti sziklákat. A keleti part szárazabb, de kopárabb is. A Skót-felföldön megszépíti a tájat a felhők és a nap játéka, ám amint egyre északabbra megyünk, egyre zordabb a táj. Kevés a fa, sok a szikla, amelyek esős időben különösen lehangoló képet mutatnak.
A régi emlékek kedvelőit sok kincs várja a Határvidéken, romos apátságok, omladozó várak, öreg hidak és történelmi városok. Itt minden a régi harcokra emlékeztet. Itt élt és alkotott Sir Walter Scott, s ezt a vidéket róla nevezték el Scott Country-nak. Ettől a területtől északra fekszik Edinborough városa, amelyet sokan a Brit-szigetek legszebb városának tartanak. Ehhez képest Glasgow, a Clyde torkolatánál fekvő ipari főváros ijesztően sötét. Környéke, Skócia délnyugati része a legnagyobb skót költő szülőhazája a Burns Country. A Felföldet a Nagy-Völgy, a Great Glenn tavainak láncolata osztja ketté. A Great Glenn déli pontján található Britannia legmagasabb hegye az 1343 méter magas Ben Nevis, északi végénél pedig a Felföld fővárosa Inverness terül el. Tőle északra sziklás hegyek és magányos tavak váltják egymást, s a csöndes parti falvakon túl a Hebridák legendás múltú szigetcsoportja található…

A felföldet elválasztó természetes határvonaltól délkeletre egy teljesen más vidékkel találkozhatunk, mint északon. Amennyiben a Felföld „a skót romantika hazája”, úgy Dél-Skócia az „erő forrása” lehet, mivel itt mindig is virágzott a mezőgazdaság, jelenleg pedig az ipar és a kereskedelem területén jeleskedik a térség. Mivel ez a terület fekszik közel a határhoz, mindig is ez volt a skót történelem legmozgalmasabb része…
A határvonaltól északra fekszik Edinbugh, Skócia gazdasági és közigazgatási fővárosa. A város György-korabeli tereivel és középkori várával Európa egyik legelegánsabb helye. A 18.-19. században Edinburgh kulturális központ, Glasgow pedig London után a második legfontosabb kereskedelmi központtá nőtte ki magát. James Watt 1840-es gőzmotor találmánya Glasgow-t a skót ipari forradalom bölcsőjévé tette. A városnak virágzó gyapotipara volt és a világ legnagyobb hajóit gyártotta. Mindkét nagyváros megőrizte régi lendületét: minden évben Edinburghban rendezik meg a világ legnagyobb művészeti fesztiválját, Glasgow pedig az ipari újjáéledés példája, reményt adva ezzel az egész országnak… ” (forrás: http://www.londonanglia.hu/nagy_britannia/skoci)

    

Időpont: 2017.06.24-07.01

Program tervezet:

1. nap : Érkezés Glasgow-ba menetrend szerinti repülőjárattal a reggeli órákban. Innen célba vesszük a West Highland Way-t, ami a legnépszerűbb skót túraútvonal. Vonattal utazunk Bridge of Orczy-ba, ahonnan az adott napi túránkat indítjuk Kingshouse-ba. Hosszú napunk lesz:-)

Teljes táv: kb. 5-6 óra, szintemelkedés ~500m, távolság ~19 km

2. nap : A hosszú, fárasztó első nap után kicsit később indulunk a mai napi túránkra, ami a WHW túraút egyik legszebb szakasza, az Ördög-lépcsőjével és a páratlan kilátással. A nap végére Kinlochleven-be érkezünk:

Teljes táv: kb. 4-5 óra, szintemelkedés ~400m, távolság ~14 km

3. nap : A mai nap egy kis pihenést iktatunk be, így a West Highland Way utolsó 24 km-es szakaszát busszal tesszük meg, persze ez semmit nem fog elvenni a táj páratlan szépségéből. Fort William-be érkezésünk után pedig meglátogatjuk az Inverloch várromot, a West Highland Museum-ot, valamint meglátogatjuk Skócia egyik legrégebbi whiskey lepárlóját a Ben Nevis Distillery-t, ahol egy kis kóstolásra is nyílik lehetőségünk.

4. nap : Ben Nevis csúcsmászás. Ezen a napon nem érjük be kevesebbel, minthogy Skócia és egyben Nagy-Britannia tetejére, az 1343 méter magas Ben Nevis-re vezessen az utunk. Mondani sem kell, hogy a csúcsról milyen páratlan kilátásban lesz részünk, de meg is kell érte szenvednünk…

Teljes táv: 9 km, szintemelkedés 1300 m!!!, kb. 6-8 óra

5. nap : Magunk mögött hagyjuk Fort William-at, és egy kis szörnylesre indulunk a híres Loch Ness tóhoz. Urquhart várából erre pazar lehetőségünk is nyílik, majd az éjszakát Inverness halászvárosban, a “Felföld fővárosában” töltjük.

6. nap : A mai nap elköszönünk a Felföldtől és Stirling városába érkezünk, ahol megtekintjük a híres skót szabadságharcos, William Wallace várát és emlékművét. A délutáni órákban pedig tovább is utazunk Edinborough-ba, Skócia fővárosába.

7. nap: Edinborough városnézés. Artúr király széke, a helyi vár, valamint a Da Vinci kódból is ismert Rosslyn-kápolna szerepel mai látnivalóink közt, mielőtt késő este elutaznánk Glasgow-ba.

8. nap: Utazás Budapestre menetrend szerinti repülőjárattal a reggeli órákban Glasgow-ból.

A fenti programtervezetet az időjárástól és a csapat erőnlététől függően a túravezetők saját belátásuk szerint módosíthatják! Csak jó erőnléttel rendelkező túratársainknak ajánljuk ezt a programot, hiszen ez egy “nagyzsákos” túra lesz!

Részvételi díj: 40.000 Ft/fő (bevezető ár!), ami nem tartalmazza a szállás (~200 font/fő), városok közti utazások (~150 font/fő), belépők(~100 font/fő), retúr repülőjegy (~80.000Ft/fő), valamint az étkezések költségeit

Minimális létszám: 5 fő

Utazás: Budapest – Glasgow menetrend szerinti repülő járattal, Skócián belül tömegközlekedéssel

Túravezetők: Benedeczki Éva, Benedeczki Tamás

Információ: +3630/294-7256

Jelentkezés

Jelentkezési határidő: 2017. 03. 31