Két lábon és két keréken az Őrség csodás vidékén

Túrázásra és egy kis kulturális kikapcsolódásra is vágysz? Az Őrség változatos vidékén mindkettőre lesz lehetőséged. A veleméri árpád kori templom, Őriszentpéter, a szeres településszerkezetek, a haranglábak, a fazekasmesterek remekművei, a skanzen Pityerszeren, és sorolhatnánk még a gyönyörű helyeket, amiket túránk során megcsodálhatunk. A túra igény szerint csak kerékpáros és csak gyalogos változatban is indítható, illetve a csapat kettébontásával kombinálható!

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Az Őrség zömében Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a szlovéniai Muravidéken található történeti és néprajzi tájegység.  Látnivalókban, természeti kincsekben, a történelmi múltat idéző értékekben, kulturális és szakrális gazdag tájegysége hazánknak. Vas megye délnyugati szegletében találjuk meg e tájat, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek, akik a magaslatokról figyelni tudták a határvonalat, akik munkájuk fejében különböző kiváltságokat kaptak, közvetlenül a király fennhatósága alá tartoztak. Innen a táj neve: Őrség.
A földrajzi, illetve növényföldrajzi Őrség határai nem azonosak a történelmi-néprajzi tájegység határával. Erre a területre a hosszú, széles, lapos, alacsony, É–D-i tengelyű dombhátak jellemzőek, közöttük bővizű patakokkal, amelyek a tájegység északi részén a Rábába, déli részén a Zalába ömlenek. Az egyetlen viszonylag nagy, összefüggő kiemelt terület a Nádasd-Szőcei-fennsík. A terület dél és nyugat (az Alpok) felé is emelkedik egy kissé; legalacsonyabb pontja Pankasz közelében, a Zala völgyében 194 m. A dombok anyagát az Alpokban eredő, kisebb-nagyobb vízfolyások rakták le a földtörténet neogén időszakában. A dombhátakat az úgynevezett Rábán túli kavicstakaró védte meg a lepusztulástól, ám ahol az eróziónak sikerült a kavicsleplet átvágni, a völgyek mélyen bevágódtak az alatta rétegződő finomszemű ártéri üledékekbe. A völgytalpakon holocén öntéstalajok alakultak ki; a dombokon a rosszul művelhető pszeudoglejes barna erdőtalaj az uralkodó.
Csapadékos, viszonylag hűvös, dealpin jellegű. Az Alpokhoz közeledve nő a páratartalom és csökken a középhőmérséklet, válik egyenletesebbé a csapadék eloszlása, ritkulnak a késő tavaszi és kora őszi fagyos napok. Az évi középhőmérséklet 9–10°C; a hőingás kicsi, a napsütéses órák száma ugyancsak viszonylag kicsi. Az évi csapadékmennyiség 800–850 mm, és ennek nagyobbik része a vegetációs időszakban hullik le, gyakran heves zivatarokból. Emiatt a dombok lábánál a vízzáró agyagrétegek tetején sok forrás bukkan elő; a lapos völgytalpakon pedig gyakoriak a pangó vizek. A patakok mentén égerligetek, szórványosan égerlápok fordulnak elő, helyet adva a struccpáfránynak, a európai zergeboglárnak, különféle mohafajoknak, a kereklevelű harmatfűnek, a tőzegepernek, a vidrafűnek és még számos védett növénynek.” (forrás: http://www.orseg.hu/)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Időpont: 2017.06.15-06.18  (4 nap / 3 éj)

Program tervezet:

1. nap:  Utazás – érkezés Őriszentpéterre, szállás elfoglalása

Római Katolikus templom, téglaégető és helytörténeti gyűjtemény megtekintése, városnézés

2. nap: kerékpártúra

Őriszentpéter – Nagyrákos – Szatta – Kerkafalva– Csesztreg – Nemesnép – Márokföld – Szentgyörgyvölgy –Velemér – Gödörháza – Magyarszombatfa – Bajánsenye –Őriszentpéter
Táv: 52 km
A túra időtartama: 6-7 óra

3. nap: gyalogtúra

Őriszentpéter – Szalafő Pityerszer – Szalafő Felsőszer – Kondorfa – Bárkás-tó – Ispánk – Őriszentpéter
Táv: 33 km
A túra időtartama: 8 óra

4. nap: kerékpártúra

Őriszentpéter – Nagyrákos – Pankasz –Felsőjánosfa – Hegyhátszentjakab – Vadása-tó – Szőce –Őrimagyarósd – Viszák – Kisrákos – Pankasz – Nagyrákos –Őriszentpéter
Táv: 43 km
A túra időtartama: 6-7 óra

(A programot a túravezetők az időjárástól, illetve a csapat erőnlététől függően saját belátásuk szerint módosíthatják!)

Opcionális lehetőség: Ha csak kerékpározni vagy csak gyalogtúrázni szeretnél az sem probléma, a környéken számtalan egyéb, szép túralehetőség kínálkozik és igény szerint tudunk a programon ilyen irányban is módosítani, akár a csapat kettébontásával is!

Utazás: egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

Részvételi díj: 7500 Ft/fő, amely nem tartalmazza a szállás (kb. 3000Ft/fő/éj), ellátás, útiköltség és a kerékpár bérlés költségét (1800Ft/nap)

Túravezetők: Benedeczki Éva, Benedeczki Tamás

Minimális létszám: 5 fő

Információ: +3630/294-7256

Jelentkezés

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA