V. Vörös Mocsár Teljesítménytúra (50/40/30/20/10) – ELMARAD!

Egyesületünk 2020-ban immár ötödik alkalommal rendezi meg alföldi teljesítménytúráját. Tavaly már több mint 300-an tartottatok velünk ezen a napon, ami számunkra, rendezőknek is nagy élmény mindig. A lényeg, hogy idén is a szokásos 5 táv közül lehet majd választani, reméljük minél több lelkes túratárssal találkozunk ebben az évben is! Mocsárra fel!

Előregisztráció: (március 2-től-május 4-ig, utána csak a helyszínen tudtok regisztrálni!): VÖRÖS MOCSÁR TT regisztrációs lap 

(Az előregisztráció csak a nevezési díj elutalása után válik véglegessé! A jelentkezési lap kitöltése után az e-mail címeden keresztül vesszük fel veled a kapcsolatot, itt fogjuk megadni a bankszámlaszámot is.)

IMG_0027 

 

Császártöltés határában a löszpart alatt húzódik a Vörös-mocsár. A mocsár az egykori Duna-mederben keletkezett, több százezer évvel ezelőtt. A lassú feltöltődés által több méter vastag tőzegtelepek képződtek. A tőzeget évtizedek óta bányásszák. Az így keletkezett tőzeggödrökben fajokban gazdag vizes élőhelyek alakultak ki. A meredek löszfalakba vájt üregekben gyurgyalagok költenek.
A védett területet az országos kék sáv és a kék négyzet jelzésű utakon, valamint a Vörös-mocsár tanösvényen ajánlott látogatni. A 2 km hosszú tanösvényen a tőzeges mocsár jellemző életközösségeit, és a löszpartok madárvilágát figyelhetik meg a látogatók.
A tanösvény a császártöltési Csala-csárdától indul az 54.-es főút 68 km-nél és Császártöltés előtt egy üzemen kívüli téglagyárnál végződik.
A környékben szőlő-és borkultúra honosodott meg az 1700-as években betelepített németajkú lakosság szorgalmas keze munkája nyomán. A különleges zamatú borokat a löszfalba vájt pincékben érlelik. A közeli hajósi Pincefaluban önálló településformaként 1100, Császártöltés belterületén több mint 1000, Nemesnádudvaron 700 pince sorakozik.” (forrás: http://knp.nemzetipark.gov.hu/)

 

Időpont: 2020.05.09

Tervezett túratávok: (A rajtban térképes igazolófüzetet és részletes útvonal leírást kapnak az indulók, az Itinerek az egyes távokra kattintva érhetőek el.)

10km: (rajt 6-11h)
Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház) – Vörös Mocsár Tanösvény – Császártöltés – Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház)

20km: (rajt 6-10h)
Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház) – Vörös Mocsár Tanösvény – Hajósi pincék – Császártöltés – Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház)

30km: (rajt 6-9h)
Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház)- Vörös Mocsár Tanösvény – Hajósi pincék – Császártöltés – Csalai erdők – Középcsala – Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház)

40km: (rajt 6-8h)
Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház) – Vörös Mocsár Tanösvény – Homokmégy Hillye – Hajós – Hajósi pincék – Császártöltés – Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház)

50km: (rajt 6-7h)
Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház)- Vörös Mocsár Tanösvény – Homokmégy Hillye – Hajós – Hajósi pincék – Császártöltés – Csalai erdők – Középcsala – Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház)

Részvételi díjak: 

  • 50km – 1500Ft
  • 40km – 1300Ft
  • 30km – 1000Ft
  • 20km – 800Ft
  • 10km – 600 Ft

10 éven aluliaknak a részvétel ingyenes! Minden Természetkedvelő Túratársunkat szeretettel várjuk!

Előregisztráció: V. VÖRÖS MOCSÁR TT regisztrációs lap

(Az előregisztráció csak a nevezési díj elutalása után válik véglegessé! A jelentkezési lap kitöltése után az e-mail címeden keresztül vesszük fel veled a kapcsolatot, itt fogjuk megadni a bankszámlaszámot is.)

IMG_0012 IMG_0018

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_0050