A funtineli boszorkány nyomában – Túra a Kelemen havasokba

“Ott áll az Istenszéke magosan a Maros fölött. Egyik oldalán a sokágú Galonya, másik oldalán a Bisztra-patak, s mögötte a Kelemen csúcsai. Persze, ma már ott sem olyan a világ, mint akkor volt, midőn az Isten pihenni leült volt a hegyek közé.”
– Wass Albert: A funtineli boszorkány (részlet)

 

 

“A Kelemen-havasok a Keleti-Kárpátok belső, nyugati ívének mentén helyezkedik el.  A hegységet északon a Dornai-medence (Vatra Dornei) választja el a Borgói-hegyektől (Munţii Bărăgului), a Szuhárdtól (M-şii Suhardului) és a Giumalău-Rárói vonulattól. Az “L” alakú Dornai-medence után a Bélbori- és a Borszéki-medencék következnek, szorosan a Besztercei- és a Kelemen-havasok közé ékelődve. Ez a hármas medencesor képezi a kiterjedt vulkáni hegytömb keleti határvonalát.

A hegység déli határát a Maros szorosa képezi. A folyó alighogy elhagyja a Gyergyói-medencét szűk szurdokvölgyet képez -Maroshévíz és Déda között-, ahol alig fér el egymás mellett a vasút és az országút. Ezen a részen szinte karnyújtásnyi távolságra van egymástól a két szemben álló óriás: a Görgényi- és a Kelemen-havasok. A hegytömb nyugati határát a Sajó és a Borgói-Beszterce vizeinek találkozásáig követhetjük. A Kelemen-havasok Erdély legfiatalabb hegységei közé tartozik, melynek hosszúsága 65 km, szélessége pedig 40-50 km. A hegység hatlamas mennyiségű vulkáni törmelékanyagból és andezitté kövült lávából áll. Felépítése réteges (sztratovulkánok), ami a többszöri kitörési ciklusok megismétlődését jelzi, hosszabb-rövidebb szünetekkel. Legmagasabb csúcsa a piramis alakú Pietrosz (Pietros) 2100 méterrel. További csúcsai a Magyar-Negoj (Negoiul Unguresc) 2081 m, a Rekettyés (Vf. Retiţis) 2021 m, a Kelemenforrása (Vf. Izv. Călimanului) 2032 m, a Cserbükk (Vf. Călimanului Cerbului) 2013 m, a Kis-Beszterce (Bistriciorul) 1990 m, és a kénbányává alakított Román-Negoj (Negioul Romănesc) 1889 m, melyek a kráterperemek legkiemelkedőbb részei is egyben.” (forrás: http://www.erdelyiturizmus.hu/)

 

 

 

 

 

 

 

 

Időpont: 2017.08.16-08.20

Program tervezet:

1. nap : Érkezés Erdélybe – Marosvécs (Kemény kastély – Wass Albert sírja) – szállás elfoglalása

2. nap : Dédabisztra – Isten széke (1381m) – Dédabisztra
Teljes menetidő kb. 8 óra, teljes körút 20km, szintemelkedés 1000 m

3. nap : Palotailva – Kutas patak völgye – Funtinel mező – Palotailva

Teljes táv: 12 km, kb. 6 óra, szintemelkedés 500 m

4. nap : Rekettyés – Pietrosz csúcs (Nagy-Köves 2100m) – Rekettyés

Teljes táv: 15 km, kb. 7 óra, szintemelkedés 1000 m

5. nap : Parajdi sóbánya – Utazás haza

A fenti programtervezetet az időjárástól és a csapat erőnlététől függően a túravezetők saját belátásuk szerint módosíthatják!

Részvételi díj: 15000 Ft/fő (14 év alatt ingyenes!), ami nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezések, belépők költségeit

Minimális létszám: 5 fő

Utazás: Egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni!)

Túravezetők: Benedeczki Éva, Benedeczki Tamás

Információ: +3630/294-7256

 

Jelentkezés

“Bent, a Szalárd torkában fűrésztelep volt még nem is olyan régen. Ma már csak néhány ház romját találod ott és szemetet, piszkot, törmeléket, gazt. És sok-sok csalánt, ami az emberek után maradt. Az ember jár-kel a világban, mint valami nyugtalan vadállat, és valamit keres. De alighogy megtalálja, már hasznot akar belőle, és ezzel el is rontja a dolgokat. Mert a világ nem arra való, hogy hasznot hozzon valakinek. A világ arra való, hogy szép legyen, békés legyen, jó legyen. Hogy élni lehessen benne, fáradsággal, de haszon nélkül. Mert az élet értelme a szép. És a haszon a leghaszontalanabb szó, amit az ember valaha is kitalált. Pedig ma már annyira van vele, hogy ha valami szépet meglát, nyomban arra gondol: mi hasznom lehetne ebből? S ezért van az, hogy amit ilyen céllal fölépít, az hamarosan le is dől. Legtöbbször egy másik ember dönti le, aki irigyli a hasznot, és a helyén nem marad más, csak egy folt csalán: az ember örök nyoma.”                                                         – Wass Albert: A funtineli boszorkány (részlet)