Alacsony-Tátra 2 napos trekking túra – Fel a Gyömbér csúcsára!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a túránk – akár csak a Murau környéki- azoknak szól akiknek már van egy kis tapasztalata a magyar hegyekben és kipróbálnák magukat kétezer méter közelében is. Az Alacsony-Tátra két legmagasabb pontjára is feljuthatsz, ráadásul ez nem igényel különleges technikai tudást, csak egy nagy adag elszántságot és kitartást! Cserébe a kilátás csodálatos lesz. A Gyömbér csúcsáról jó időben páratlan a kilátás a Magas-Tátrára is. Itt a helyed!

 

 

“Az

 

 

 

 

 

 

Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) vonulata mintegy 80 km hosszúságban húzódik nyugaról keletre a Vág (Váh) és a Garam (Hron) festői szépségű völgyei között. Főgerince három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot. Legmagasabb csúcsai – Gyömbér (Ďumbier) (2043 m), Chopok (2024 m), Déres (Dereše) (2004 m), Chabenyec (Chabenec) (1955 m) a Király-hegy (Kráľova hoľa) (1948 m) – kiváló kilátópontok Szlovákia hegyeire és völgyeire.  A Magas-Tátra (Vysoké Tatry) után az Alacsony-Tátra Szlovákia második leglátogatottabb hegysége. Az utóbbi években több új szálloda, autóskemping, ülőfelvonó és turistaközpont épült, létesült. Ennek ellenére a hegység keleti részén, különösen az Ördöglakodalma-hágó (Čertovica) és a Király-hegy között valódi őserdő található, sok vaddal, közöttük medvével is.

 

 

 

 

 

 

 

 

A csaknem érintetlen őserdőben több érdekes túrát végezhetünk. A turistákat nagyon vonzza a főgerinc Chopok – Ördöglakodalma-hágó szakasza, mivel e gerincszakaszról gyönyörű kilátás nyílik az Alacsony-Tátra északi és déli völgyeibe.

A hegység közepén, a főgerinc legszebb része alatt, a Chopok alatti két völgyben van a legtöbb szálloda, menedékház, valamint legjobban kiépített turistaközpontok. Az északi oldalon van a Déményfalvi-völgy (Demänovská dolina) Lucski (Lúčky), Záhradky és Jasná üdülőfalvakkal a völgy bejáratánál. A déli oldalon található a Bisztra-völgy (Bystrá dolina), Tále, Srdiečko és Kosodrevina turistaközpontokkal valamint Vámos (Mýto pod Ďumbierom)üdülőfaluval. A hegység közepén az Ördöglakodalma-hágón egy síközpont található. További szálláslehetőség a Bocai-völgyben (Bocianska dolina), a festői fekvésű Királyboca (Vyšná Boca) és Szentivánboca (Nižná Boca) falvakban van.

A hegység nyugati részén a túrák kiindulópontja Dóval (Donovaly), a keleti részén pedig Teplicska (Liptovská Teplička) és Garamfő-Telgárt (Telgárt). AChopok-tól északra (Déményfalvi-völgy) eső rész kiindulópontja Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš), a Chopok-tól délre (Bisztra-völgy, Krpáčovo) eső részre pedig Lopér (Podbrezová) és Breznóbánya (Brezno). 1964-ben a démény-völgyi turistaközpontokat Déményvölgy (Demänovská Dolina) név alatt önálló községgé vonták össze.

Az Alacsony-Tátrában több fürdő is van (Besenyőfalu (Bešeňová), Feketevág (Čierny Váh), Krpáčovo, Szentmária (Liptovská Mara), Szentiván (Liptovský Ján), Tatralandia, Tále). Több barlang – Bisztra-barlang (Bystrianska jaskyňa), Déményfalvi-jégbarlang (Demänovská ľadová jaskyňa), Déményfalvi-cseppkőbarlang (Demänovská jaskyňa slobody), Sárkánybarlang (Jaskyňa mŕtvych netopierov), Vázseci-barlang (Važecká jaskyňa).
1987-ben 81.095 hektár területen az Alacsony-Tátrát nemzeti parkká nyilvánították, szlovák rövidítése NAPANT.” (forrás: http://www.nizketatry.com/hu.html)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Időpont: 2016.07.29-07.30

Program tervezet:

1. nap: Utazás – Trangoska autóval (1120m)  – Stefanika Menedékház (1740m)- Gyömbér (2043m) – szállás elfoglalása az esti órákban a Stefanika menedékházban

Táv: 6 km, Szintemelkedés: 900 m, menetidő 5-6 óra

 2. nap: Stefanika menedékház – Chopok (2024m) – Kamenna menedékház– Trangoska – utazás haza

Táv: 10 km, Szintemelkedés: 600 m, menetidő 5-6 óra

(a túravezetők a programot az időjárástól és a csapat erőnlététől függően saját belátásuk szerint módosíthatják!)

Részvételi díj: 10.000Ft/fő (14éven aluliaknak ingyenes!), ami nem tartalmazza a szállást menedékházban, az ellátást, valamint az utiköltséget

Túravezetők: Benedeczki Éva, Benedeczki Tamás

Minimális létszám: 5fő

Információ: +3630/294-7256

 

Jelentkezés