V. Vörös Mocsár Teljesítménytúra (30/20/10) – egyéni túra

Egyesületünk 2021-ben immár ötödik alkalommal tervezi megrendezni – a tavaly sajnos elmaradt – alföldi teljesítménytúráját A jelenlegi járványügyi helyzetben sajnos biztonságos módon csak egyéni túraként van lehetőségünk a túra megszervezésére, így a korábban kiadott túrakiírás megváltozott az alábbiak szerint:

 

– a túra térítésmentes és egyénileg teljesíthető, az ellenőrzési pontokon juttatás, személyzet nincs

– a Rajt/Cél-ban valamint az ellenőrzési pontokon pontőrök nem lesznek, a pontok önellenőrzési pontokként lesznek érinthetőek

 

– a 40km és 50km-es távok az idei évben nem kerülnek kiírásra, kiszalagozásra

– regisztrációt nem tartunk, a távok részletes szöveges útvonalleírásai az igazoló lappal, valamint gps track-jei a megadott linkeken keresztül bárki számára elérhetőek és letölthetőek

–  a teljesítés igazolásához és az elektronikus oklevél kiállításához kofitt.tse@gmail.com e-mail címre kérjük visszajuttatni az ellenőrző lap másolatát, fényképét

 

– A 10km, 20km, 30km-es távok május 14 – május 16 között egyénileg lejárhatóak, ezeken a napokon szalagozás, bójákkal jelölt önellenörző pontok is segíteni fogják a túrázókat (május 31-ig ezután még elfogadjuk a teljesítést igazoló dokumentumot, de akkor már a szalagozás, bóják nem lesznek kihelyezve)

 

– A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, kérjük fokozottan ügyeljenek a természet védelmére és a járványügyi szabályok maradéktalan betartására, illetve az önellenőrző pontokon a feltorlódás elkerülésére!

 

– A Bergervin Borterasz május 15-én nyitva lesz, így a 7-es ellenőrző pontnál frissítés is lehetséges!

 

 Tervezett túratávok: A térképes igazolófüzet és részletes útvonal leírás, illetve a gps Itinerek az egyes távokra kattintva érhetőek el:

Vörös Mocsár 10km térkép és útvonalleírás

10km gpx
Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház) – Vörös Mocsár Tanösvény – Császártöltés – Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház)

Vörös Mocsár 20km térkép és útvonalleírás

20km gpx
Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház) – Vörös Mocsár Tanösvény – Hajósi pincék – Császártöltés – Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház)

Vörös Mocsár 30km térkép és útvonalleírás

30km gpx
Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház)- Vörös Mocsár Tanösvény – Hajósi pincék – Császártöltés – Csalai erdők – Középcsala – Császártöltés Kiscsala (Kiskastély Vendégház)

Részvételi díjak: Nincsenek, ingyenes, egyéni túra

Regisztráció: Nincs

 IMG_0027 

 

Császártöltés határában a löszpart alatt húzódik a Vörös-mocsár. A mocsár az egykori Duna-mederben keletkezett, több százezer évvel ezelőtt. A lassú feltöltődés által több méter vastag tőzegtelepek képződtek. A tőzeget évtizedek óta bányásszák. Az így keletkezett tőzeggödrökben fajokban gazdag vizes élőhelyek alakultak ki. A meredek löszfalakba vájt üregekben gyurgyalagok költenek.
A védett területet az országos kék sáv és a kék négyzet jelzésű utakon, valamint a Vörös-mocsár tanösvényen ajánlott látogatni. A 2 km hosszú tanösvényen a tőzeges mocsár jellemző életközösségeit, és a löszpartok madárvilágát figyelhetik meg a látogatók.
A tanösvény a császártöltési Csala-csárdától indul az 54.-es főút 68 km-nél és Császártöltés előtt egy üzemen kívüli téglagyárnál végződik.
A környékben szőlő-és borkultúra honosodott meg az 1700-as években betelepített németajkú lakosság szorgalmas keze munkája nyomán. A különleges zamatú borokat a löszfalba vájt pincékben érlelik. A közeli hajósi Pincefaluban önálló településformaként 1100, Császártöltés belterületén több mint 1000, Nemesnádudvaron 700 pince sorakozik.” (forrás: http://knp.nemzetipark.gov.hu/)

 

IMG_0012 IMG_0018

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_0050 alföldi