Vörös Mocsár Teljesítménytúra 50/40/30/20/10

Egyesületünk 2017-ben másodszor rendezi meg alföldi teljesítménytúráját. A hőségriadó a tavalyi túrát jelentősen megnehezítette, és bár a résztvevők hősiesen végigküzdötték a távokat (csak egy megfáradt kutyust kellett kimenteni:-) idén a korábbi, tavaszi rendezés mellett döntöttünk.  Nagy örömünkre szolgál, hogy idén már a 40km és 50km -es távokon is megmérethetik magukat az arra vállalkozók, és így már 5 táv közül lehet választani. Reméljük minél több lelkes túratárssal találkozunk!

IMG_0027 

 

Császártöltés határában a löszpart alatt húzódik a Vörös-mocsár. A mocsár az egykori Duna-mederben keletkezett, több százezer évvel ezelőtt. A lassú feltöltődés által több méter vastag tőzegtelepek képződtek. A tőzeget évtizedek óta bányásszák. Az így keletkezett tőzeggödrökben fajokban gazdag vizes élőhelyek alakultak ki. A meredek löszfalakba vájt üregekben gyurgyalagok költenek.
A védett területet az országos kék sáv és a kék négyzet jelzésű utakon, valamint a Vörös-mocsár tanösvényen ajánlott látogatni. A 2 km hosszú tanösvényen a tőzeges mocsár jellemző életközösségeit, és a löszpartok madárvilágát figyelhetik meg a látogatók.
A tanösvény a császártöltési Csala-csárdától indul az 54.-es főút 68 km-nél és Császártöltés előtt egy üzemen kívüli téglagyárnál végződik.
A környékben szőlő-és borkultúra honosodott meg az 1700-as években betelepített németajkú lakosság szorgalmas keze munkája nyomán. A különleges zamatú borokat a löszfalba vájt pincékben érlelik. A közeli hajósi Pincefaluban önálló településformaként 1100, Császártöltés belterületén több mint 1000, Nemesnádudvaron 700 pince sorakozik.” (forrás: http://knp.nemzetipark.gov.hu/)

 

Időpont: 2017.05.13

Tervezett túratávok: (A rajtban térképes igazolófüzetet és részletes útvonal leírást kapnak az indulók, a TUHU Itinerek a egyes távokra kattintva érhetőek el.           Figyelem! Császártöltésen az útvonal nem végig az 54-es főút mellett halad, ahogy a linkek mutatják, hanem rávisz a párhuzamos pincesorra (ezt a TUHU nem tudja kezelni), amelyen a 7-es ellenőrző pont is lesz, a leírás és a szalagozás ezt jelezni is fogja majd!)

10km: (rajt 6-11h)
Császártöltés Kiscsala (volt Csala Csárda) – Vörös Mocsár Tanösvény – Császártöltés – Császártöltés Kiscsala (volt Csala Csárda)

20km: (rajt 6-10h)
Császártöltés Kiscsala (volt Csala Csárda) – Vörös Mocsár Tanösvény – Hajósi pincék – Császártöltés – Császártöltés Kiscsala (volt Csala Csárda)

30km: (rajt 6-9h)
Császártöltés Kiscsala (volt Csala Csárda)- Vörös Mocsár Tanösvény – Hajósi pincék – Császártöltés – Csalai erdők – Középcsala – Császártöltés Kiscsala (volt Csala Csárda)

40km: (rajt 6-8h)
Császártöltés Kiscsala (volt Csala Csárda) – Vörös Mocsár Tanösvény – Homokmégy Hillye – Hajós – Hajósi pincék – Császártöltés – Császártöltés Kiscsala (volt Csala Csárda)

50km: (rajt 6-7h)
Császártöltés Kiscsala (volt Csala Csárda)- Vörös Mocsár Tanösvény – Homokmégy Hillye – Hajós – Hajósi pincék – Császártöltés – Csalai erdők – Középcsala – Császártöltés Kiscsala (volt Csala Csárda)

Részvételi díjak: 

  • 50km – 1500Ft
  • 40km – 1200Ft
  • 30km – 1000Ft
  • 20km – 700Ft
  • 10km – 500 Ft

10 éven aluliaknak a részvétel ingyenes! Minden Természetkedvelő Túratársunkat szeretettel várjuk!

Jelentkezés csak a helyszínen lehetséges!

További információk a TTT honlapon: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=8062

IMG_0012 IMG_0018

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_0050