Vörös Mocsár Túra & Borkóstoló Császártöltésen

Vajon milyen lehet megismerni egy tájat, annak értékeit, felfedezni a természeti adottságait, lassan végigjárni nyugalmát és kellemesen ellazulva belekortyolni titkaiba, megízlelve hagyományait? Izgalmasan hangzik ugye? Ha szerinted is az gyere el és fedezd fel magadnak mit rejt számodra Császártöltés mesés tája és pincéi!
1 napos programunkon lehetőséged lesz kellemesen elfáradni a szép de nem is túl nehéz gyalogtúrán, majd ezután ellazulni a Bergervin Borászat pincéjében egy tartalmas borkóstoló révén, és akár bulizni kifulladásig.

 IMG_0027

 

Időpont: 2017.07.15

Tervezett túratáv: (18 km)
Császártöltés Bergervin Pince – Császártöltés Kiscsala – Vörös Mocsár Tanösvény – DVCS part – Hajósi pincék – Császártöltés Bergervin Pince

Borkóstoló tételei: (házigazda – Berger Gábor):
– welcome drink: Irsai Olivér pálinka,
– 3 fajta fehér bor: Chardonnay, Olaszrizling, Sauvignon Blanc
– 1 fajta Rosé bor: Kékfrankos Rosé
– 2 fajta vörös bor: Cabernet Sauvignon, Leopoldus Cuvée

Kóstolás közben: pogácsa, sajt, alma, kifli, zsíros kenyér,
a borkóstoló végén sültes tál vegyes körettel,
majd a vacsora után zene és buli kifulladásig!

Részvételi díj5.000Ft/fő, ami tartalmazza a túra, valamint a borkóstoló és az élőzene díját! (Igény esetén szállást tudunk szervezni szombat éjszakára 3000-4000 Ft/fő áron Császártöltésen!)

Túravezetők: Benedeczki Éva & Tamás

Borkóstoló házigazdája: Berger Gábor

Maximális létszám: 40 fő

Információ: +3630/294-7256 – Benedeczki Tamás (KÖFITT TSE),  +3630/229-0449 -Berger Gábor (Bergervin)

Jelentkezés

IMG_0012 IMG_0018

Császártöltés határában a löszpart alatt húzódik a Vörös-mocsár. A mocsár az egykori Duna-mederben keletkezett, több százezer évvel ezelőtt. A lassú feltöltődés által több méter vastag tőzegtelepek képződtek. A tőzeget évtizedek óta bányásszák. Az így keletkezett tőzeggödrökben fajokban gazdag vizes élőhelyek alakultak ki. A meredek löszfalakba vájt üregekben gyurgyalagok költenek.
A védett területet az országos kék sáv és a kék négyzet jelzésű utakon, valamint a Vörös-mocsár tanösvényen ajánlott látogatni. A 2 km hosszú tanösvényen a tőzeges mocsár jellemző életközösségeit, és a löszpartok madárvilágát figyelhetik meg a látogatók.
A tanösvény a császártöltési Csala-csárdától indul az 54.-es főút 68 km-nél és Császártöltés előtt egy üzemen kívüli téglagyárnál végződik.
A környékben szőlő-és borkultúra honosodott meg az 1700-as években betelepített német ajkú lakosság szorgalmas keze munkája nyomán. A különleges zamatú borokat a löszfalba vájt pincékben érlelik. A közeli hajósi Pincefaluban önálló településformaként 1100, Császártöltés belterületén több mint 1000, Nemesnádudvaron 700 pince sorakozik.” (forrás: http://knp.nemzetipark.gov.hu/)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

               Jelentkezés