Őszi trekking a Durmitor-ban (avagy a varázslatos Montenegró)

A túra időpontja:
2016. szeptember 14-18.

DSC00650

Átlagos kondícióval is teljesíthető őszi túránk a Fekete-hegyek országába, Montenegróba vezet.

A 2006 óta önálló államnak számító dél-adriai ország (eredeti nevén Crno Gora) nemcsak mediterrán tengerpartjáról nevezetes, hanem felbecsülhetetlen természeti kincseket és ezek vadregényes változatosságát tartogatja a turisták és kalandorok számára. Megtalálhatók itt szubalpin jellegű, karsztvíz- és gleccser- vájta teknővölgyek és 2000 m fölötti magas hegycsúcsok, karsztos mélyedések, sűrű, mérsékelt övi lombhullató és tűlevelű fákból és törpefenyvesekből álló őserdők, hegyi, virágpompába öltözött kaszálórétek, apró hegyi falvak, csodálatos tengerszemek, jégbarlang, akár 1000 m mélységet is meghaladó lenyűgöző szurdokvölgyek és vízesések.

Gyalogtúráink során a Durmitor- hegységet, a Balkán-félsziget fő gerincét képező Dinári-hegység legmagasabbra emelkedő hegységét ismerjük meg. A Durmitor legmagasabb pontja a 2522 méteres Bobotov Kuk, mely az UNESCO által 1980-ban természeti világörökségnek nyilvánított Durmitor Nemzeti Parkban található. A Bobotov Kuk azonban Montenegrónak nem a legmagasabb csúcsa, ugyanis a három legmagasabb csúcs az albán határon található, a határon magasodó Prokletije-hegységben.

Földrajzi értelemben a Durmitor- hegység három különböző jellegű övezetre vagy magassági szintre osztható fel. Az egyik természeti övezetét a vidéket behálózó, hatalmas mélységű szurdokvölgyek képezik. Ezek közül leghatalmasabb az ország legnagyobb folyója, a Tara-szurdoka, amely Európa legmélyebb szurdokvölgyeinek egyike. A Durmitor- hegység középső övezetébe tartozik a „Durmitor fővárosától”, Žabljaktól keletre húzódó Jezera vidéke (a Tóvidék), amely a szemet gyönyörködtető virágpompával díszített kaszálórétekkel borított vidéket jelenti. Ebből a gyönyörű környezetből emelkedik a májusig hóborította csúcsaival még több mint 1000 métert a legmagasabb természeti övezet, az alpesi virágok színeivel tarkított vad sziklavilág, a magas hegyek vidéke. Itt több mint 48 hegyes és meredek alpesi csúcs emelkedik 2000 m fölé, melyeknek a gerincük csipkésen éles hátú. A magasabb területek hatalmas méretű és igen meredek falú katlanokkal, ún. cirkuszvölgyekkel tarkítottak. A hegység apró selymes kék gyöngyszemei, a rengeteg kisebb-nagyobb és különböző mélységű tengerszem. Tengerszem található a magas sziklavilágban 2028 m-en is (Zeleni vir [Zöld-medence]), valamint az alacsonyabban fekvő sűrű erdőségekben vagy virágos mezőkön. Legmélyebb (49 m) és legnagyobb a híres sötét vizű, festői környezetű, évszázados öreg és hatalmas fenyőfák árnyékában megbúvó jég vájta tengerszem, a Crno Jezero (Fekete-tó). A Fekete-tó szépségét a környezetében található mohával sűrűn benőtt fenyves és a tó mögött magasodó 2287 m-es Medve-csúcs teszi még lenyűgözőbbé.

A Durmitorban vad, néhol szinte érintetlen helyeken túrázhatunk, tehát kiváló uticél a háborítatlan természet szerelmeseinek. (Összeállította: Benedeczki Tamás – 2014)

Bővebb információ:

http://montenegro.lap.hu/

http://www.montenegro-info.hu/

Részletes program 

 1. nap Utazás, érkezés Zabljak-ba, este ismerkedő est, kártyaparty

 2. nap: Túra a Savin kuk-ra (2319m) 

Távolság: 18 km, szintemelkedés: 1000 méter, menetidő: 8-9 óra.

3. nap  Túra a Fekete tó körül + Zminje jezero tengerszem

 Távolság: 10 km, szintemelkedés: 300 méter, menetidő: 5-6 óra.

 4. nap: Túra a Ledena Pecina jégbarlanghoz (2140m)

Távolság: 12 km, szintemelkedés: 900 méter, menetidő: 8-9 óra

5. nap: utazás haza

A fenti programtervezetet az időjárástól és a csapat erőnlététől függően a túravezetők saját belátásuk szerint módosíthatják!

Már több éve járjuk a környéket, szóval hozzátenni a távokhoz mindig tudunk, esetleg rövidíteni is!:-)

További információk az eseményről

Menetidő: Budapest – Zabljak autóval, 650 km; 10 óra

Utazás: Egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni), utazási költség kb. 50000Ft/autó (magyar autópálya díj, szerb autópálya díj, üzemanyag)

Szállás: Bungalow-ban (8-10 euró/fő/éj), vagy sátrazás campingben (4-5 euró/fő/éj)

Részvételi költség: 12500 Ft/fő,

amely nem tartalmazza: az utazást, a szállást, az étkezéseket, a nemzeti park belépőt (3-4 EUR/nap), a nemzeti park parkolói díjat (2Euro/nap/autó)

Túravezetők: Benedeczki Éva & Tamás

Minimum Létszám: 4 fő

Jelentkezési határidő: 2016. 08. 14.

DSC00684

DSC00693

DSC00697

DSC00700

DSC00703

DSC00712

DSCF6729

DSCF6746

DSCF6750

DSCF6753

DSCF6755

DSCF6766

DSCF6776